HTML

Marci menni Barcelona

Erasmus, Barcelona, a szokásos. Amikor összecsap a katalán és a magyar öntudat. Gondolataim és élményeim sörhabja idecsapolva. Mindenki élvezze!

Friss topikok

  • Nuuk: Nice, majd akkor egy üdvözlő sörözés befigyel... (2010.06.14. 08:35) A puha diktatúra egy órája
  • kativamos: Hali! Azért az elképesztő, hogy Te egy ilyen- és hozzáteszem ennél még szebb- épületek tövében sét... (2010.04.13. 11:41) És ismét egy épületes poszt
  • Barbó: Nyuszit ugyan nem fedeztem fel, de basszus... az első pár kép után nem akartam elhinni, hogy ezek ... (2010.03.26. 23:21) Gyújtsunk rá
  • Gaspar Gil y Pollas: Jól van, Marcikám, látom rajta vagy az asszimiláción! ;] Az előző posztal kapcsolatban pedig nem b... (2010.03.26. 18:50) Only in Catalan, please
  • nbcee: Ez arra emlékeztet, mikor egy (kissé naív) ismerősöm látta, hogy egy spanyol-belga meccsen a nézőt... (2010.03.12. 01:15) Vicces volt "testközelből" átélni azt, hogy

Linkblog

Barcelona, pára. A modernizmus még mindig tart.

2010.02.16. 21:40 Marcona Márton

Na, a fenti képekért nem fognak szeretni azok, akiket csak a papagájok meg az öregasszonyok fotói tudnának kielégíteni, viszont javaslom mindazoknak, akik építőmérnöknek / művészettörténésznek / kerttervezőnek vallják vagy érzik magukat.  (Bocsi, hogy a képek többsége nem művészi igényű, a helyzet az, hogy a ronda nyálkás Barcelona húmeda hamar kicsapódik a képeken is, az elemek hamar lemerültek, a színek meg majd tavasszal lesznek az igaziak a hozzáértők szerint.)

A témáról: főszerepben az itt modernizmusként dívó szecesszió, meg Gaudí, a stílus legnagyobb celebje, akitől a fenti épület-tracklistán a Kőfejtő illetve a Csontok háza című igazán zúzós darabok szerepelnek. Tudni kell, hogy pár fénykép még tegnap este készült, amikor a ház egyetlen kompatibilis, rózsaszín esernyője alatt felkerekedtem kalandot keresni amolyan Ted Mosby-stílusban, a másik fele meg ma, amikor a Passeig de Grácián mentem haza, ahol hemzsegnek az ilyesfajta épületek. Nem értek hozzá, de ennyi erkélyt én még életemben nem láttam. De most már vonzódom hozzájuk.

A piros kövek a nem kevésbé kimunkált járdán a modernizmus útját jelzik, amiről nekem egyből az jutott eszembe, hogy milyen kár, hogy nem arra vezetnek, amerre én lakom, mivel ez jóval megkönnyítené a hazautat egy-egy jövőbeli jól sikerült kiruccanás után. De nem. (Hozzáteszem, anno egy Routa de Coebáña változatnak is hasznát vettem volna.) Amúgy érdemes kiemelni, hogy a 2000-ben lefektetett alapkőre rávésték az összes város nevét, ahol a modernizmus megfordult, köztük Budapestet és "Keckemét"-et is. Utóbbival kapcsolatban a Cifra-palota ugrik be, de majd Cee kolléga konfirmálja.

A képek vége felé már átmegyünk valódi modernbe, de megjósolom, hogy nem ez volt az utolsó ilyen épületes poszt, mert itt a barcelonai rögvalóságban minden második házban van valami extrém. Mellesleg az uccsó ház az, ahol én is lakom.

Amúgy annak reményében is kerestem fel ezeket a turisztikailag elengedhetetlen helyeket, hátha belefutok az evilági valójukban jelenlétüket még nem éreztető magyar politológuslányokba, akik elméletileg már itt káucsszörfingelnek, de érzem, hogy valahol két zsidótemető között csak összefutunk...

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://marcimennibarcelona.blog.hu/api/trackback/id/tr341764616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

In Dínó veritas 2010.02.18. 18:34:49

Ahojtye Marconato !

isszuk a szavaidat, mint a katalánok a Ramblán a sangriát. Vagy 15 éves utazási élményeket idéznek fel bennünk. A Gaudí sarokházról meg a foghíjbeépítettről is szinte ugyan onnan készült lenyomataink vannak. A San Miguel sör íze számban hol méz, hol áfonya (pfff, na jó inkább komló)
A többi csoda (Sagrada familia; Güell Park) látogatásával tanácsolom várd ki a napos jó időt, és meglásd áradoznak majd a népek a pixelösszhatásról.
Amit még korábban nem mondtam Neked, de érdemes megnézni, főleg ha egy kis honfiúi büszkeséget szeretnél érezni ott a (Lionel) messzi távolban, akkor alkalmadtán zarándokolj fel a Montjuic hegyre, ott is a Picornell uszoda előcsarnokába (ha van fürdőgatya nálad beljebb is mehetsz) és a dicsőségtáblán 3x fogod meglátni Egérszemű Krisztina és 2x Darnyi Tomi nevét. Nekem, bevallom megbizsergetett ott valamit szívtájékon.
Most első szösszenetként ennyi, a családi dolgokat, majd megdumáljuk onlány cseten. Addig is buenos időtöltést.

nbcee 2010.02.18. 19:19:44

A szecesszióról annyit, hogy igen, a Cifrapalota a mi Lionel Messink, de a hűséges Puyol szerepében ott van azért a Városháza is, no meg Xabiként az Iparosotthon. És rajtuk kívül több lakóházat is meg-meg csapott a stílus szele.

Marcona Márton 2010.02.25. 23:09:40

@In Dínó veritas: köszi a tippeket, akkor majd elugrok bizseregni én is! A Sagrada Familia elől meg tavaszig igyekszem bujkálni, hogy majd az összhatás jól pofán tudjon vágni :)

@nbcee: ez esetben a kecskeméti önkormányzat kiköpött Guardiola. :)

Barbó 2010.03.03. 11:57:51

Na, arról mondjuk fogalmam sincs, miért nem néztem meg még én ezeket a képeket rendesen (gyanítom azért, mert a lopott lassúnettel többször nézek ide és az nem ad nekem képeket ilyen flancos slideshow formájában - meg máshogy se mindig, de ez most mindegy :). Szó mi szó, Gaudí-szerelem, jaja. De gondolom, az azért mindenkinek világos, hogy ez a szecesszió azért nem az a szecesszió - és ez a szép benne, hogy mindenki belerakta a maga dolgait (Magyarország - matyóhímzés, Spanyolország - napszúrás/sangría hatására kialakuló látomások). Jaj, szakmai ártalom.

Marcona Márton 2010.03.03. 17:21:28

@Barbó: a Batlló-házból kiálló teletabi-antennákra tudsz valami szakzsargont? :P

Amúgy ha bárkinek nem látszanak a képek, kiabáljon, vagy lopjon gyorsabb netet ;)
süti beállítások módosítása