HTML

Marci menni Barcelona

Erasmus, Barcelona, a szokásos. Amikor összecsap a katalán és a magyar öntudat. Gondolataim és élményeim sörhabja idecsapolva. Mindenki élvezze!

Friss topikok

  • Nuuk: Nice, majd akkor egy üdvözlő sörözés befigyel... (2010.06.14. 08:35) A puha diktatúra egy órája
  • kativamos: Hali! Azért az elképesztő, hogy Te egy ilyen- és hozzáteszem ennél még szebb- épületek tövében sét... (2010.04.13. 11:41) És ismét egy épületes poszt
  • Barbó: Nyuszit ugyan nem fedeztem fel, de basszus... az első pár kép után nem akartam elhinni, hogy ezek ... (2010.03.26. 23:21) Gyújtsunk rá
  • Gaspar Gil y Pollas: Jól van, Marcikám, látom rajta vagy az asszimiláción! ;] Az előző posztal kapcsolatban pedig nem b... (2010.03.26. 18:50) Only in Catalan, please
  • nbcee: Ez arra emlékeztet, mikor egy (kissé naív) ismerősöm látta, hogy egy spanyol-belga meccsen a nézőt... (2010.03.12. 01:15) Vicces volt "testközelből" átélni azt, hogy

Linkblog

Silence Raval a gótikus negyedben

2010.03.02. 01:51 Marcona Márton

Mint minden vasárnap, most is azzal az igen életerős elhatározással keltem fel, hogy megnézem, hogy járják itt a helyiek, ugyanis az útikönyv szerint a magukat táncoslábúnak érző katalánok (és a hozzájuk csapódó hesszelő német turisztok) minden vasárnap délben a katedrális előtti téren tanyáznak és sardanáznak egyet. Olyan tánc ez kábé, mint a moldvai, csak kicsit stájeresebb a látott videók alapján, bár ettől még érdekelne. Eddig egyszer sem sikerült felkelnem időben, most igen, sőt a templomig is eltaláltam. Viszont sehun semmi. A surmó útikönyv rituális elégetése helyett mégis inkább belevetettem magam a gótikus negyedbe, miért ne alapon.

A képek között fészkelő ludak a katedrális kerengőjéhez tartoznak, ahol azért tartanak belőlük tizenhármat, mert a város egyik védőszentje, Szent Eulália ennyi évesen halt mártírhalált. A hatalmas presztízsű madarak mellett a főszerep sárkányölő Szent Györgyé, a másik védőszenté, errefelé barátian csak Jordi.

Szóval sardana nem volt, ellenben egy sokkal aktuálisabb és egyedülállóbb eseménybe mégis sikerült belecsöppenni: a most megújítandó bevándorlási törvény elleni tüntetésbe. Mint kiderült, tavaly ősszel 11 muzulmán bolttulajdonost őrizetbe vettek a Raval kerületben (az az itteni nyócker), mert állítólag közösen akarták felrobbantani a metróhálózatot. A bevándorlók ezt tagadják, és mivel ezen a hétvégén errefelé több országban is tüntettek ill. éhségsztrájkoltak a bevándorlók jogaiért, hát itt is. Amellett, hogy azt követelték, hogy a törvény monnyon le, meglepően erős fellépésűek és szimpatikusak voltak, személyeskedéstől és gyurcsányozástól mentesek, és nem volt tömegoszlatás sem. Ide persze nem álltak be a német turisták, pedig a Fuera la ley de extranjería! még nekik is ment volna. (A Don Quijote szerű Why work?-arc a képek között minden látszat ellenére egy külön anarchista bizniszt képvisel.)

(Mellesleg aláfestőnek ajánlom ezt. Meg amúgy is.)

Ahogy lecsitult a hangulat, mindenki ment a dolgára, ami a legtöbbeknek a strandon való punnyadást jelentette. A helyiek rögtönzött homokszoborépítő-versennyel igyekeztek lenyűgözni a plebset, és amíg Holdkóros Tonnyó helyi néger megfelelői a háttérben ténykedtek, a homoktalan részen már térzene burjánzott jóféle észak-európai kacatdzsesszel. És még csak ezután mentem erasmus-találkozóra, de arról majd holnap, vagy ha ma olvasod, akkor ma.

5 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://marcimennibarcelona.blog.hu/api/trackback/id/tr951801793

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Fletó száll a dallal 2010.03.03. 00:18:07

A napokban került fel ez a videó Youtube-ra. Ferenc legszebb pillanatait örökíti meg. Szerintem tíz pontos a videó alatt a zene! Több karaktert nem érdemel, tehát kocsmában a tv felhangosít hátér zaj lezár ÉS:    

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ozrych 2010.03.02. 19:51:55

Tényleg csináltál fotót róla^^

Gaspar Gil y Pollas · http://www.kulturtapas.com 2010.03.02. 22:19:27

Marcikám, rátaláltál az igazi frankóságra! A munkásfelvonulás sem rossz, de a Silence Raval címnél már mosolyogtam, tudtam, mi következik. CHE SUDAKA! A legnagyobb együttes a Pireneusokon innen és túl. Zseniális poszt!
Üdv,
Peti

Gaspar Gil y Pollas · http://www.kulturtapas.com 2010.03.02. 22:22:09

Ja még annyit, hogy holnap lépnek fel az A38-on, aki Pesten van, ne hagyja ki! Téged, Marcikám, meg várlak szeretettel április 10-én a madridi hepajon. Meg amúgy is persze, ha bármikor van kedved elkalandozni ide középre, gyere! ;)

Barbó 2010.03.03. 12:02:17

A képek hatására Sz. Barbara utazást kedvelő egyetemi hallgató úgy döntött, most már tényleg rendes felnőtt lesz belőle - e tény egyes számú megnyilvánulása pedig egy kemény magyar forintokat a zsebébe áramoltató állás lesz. Csúcsívek, csúcsívek, csúcsívek.

Marcona Márton 2010.03.03. 17:34:50

@Ozrych: majd bemontírozlak MELLé. :)

@Gaspar Gil y Pollas: hű, nem is tudtam az április 10-ről! Ott a helyem! ;)
És ezúton is követelem én is a hazaiaktól, hogy nézzék meg őket az A38-on, ha már odahaza járnak, és megstigmatizálják a magyar kocsikat: www.chesudaka.com/_ficheros/noticias/d04035d9405a064c3977c3c8750ac796.jpg

@Barbó: gondolom nem a Why work fószer volt a fő inspiráló kép :) de hajrá, juss csak a csúcsra! ;)
süti beállítások módosítása